מיסוי

עדכוני מס ניירות ערך

על הבנק חלה חובת ניכוי מס במקור מפעילות הלקוחות בשוק ההון.

להלן ריכוז עיקרי שיעורי ניכוי המס במקור מניירות ערך, לפי סוגי אוכלוסיות:

שיעורי המס בשלב ניכוי המס במקור

יחיד, תושב ישראל

מהכנסה של יחיד, שמקורה בשוק ההון (בין היתר: רווחי הון, ריבית, לרבות דמי ניכיון, ודיבידנד) ינוכה מס במקור בשיעור של 25%. הכנסות שמקורן באג"ח לא צמודה למדד (כולו או חלקו) ו/או לשע"ח (כולו או חלקו), ינוכה מס במקור בשיעור של 15% בלבד, בגין רווח ההון הנומינלי.

בנוסף, לכלל לפיו רווח הון ריאלי (רווח לאחר ניכוי סכום אינפלציוני) בידי יחיד חייב במס בשיעור מס של 25% קיימים חריגים וביניהם, בין היתר:

  • נייר ערך שהיה לפני יום 1 בינואר 2006 נייר ערך זר – שיעור הניכוי במקור יהיה 35% על רווח ההון הריאלי עד ליום 1 בינואר 2005 ואילו על יתרת הרווח שיעור המס על רווח ההון הראלי יהיה 25%. חישוב רווח ההון יעשה באופן ליניארי.
  • אגרת חוב נסחרת בבורסה בישראל, אשר הונפקה לפני יום 8 במאי 2000, מכירתה ו/או פדיונה יהיו פטורים ממס.
  • קרן נאמנות חייבת – מכירתה פטורה ממס.
  • מניה או אג"ח שנרכשו לפני שנת 2003 ו- 2004, בהתאמה, קיימות הוראות מעבר כחלק מתיקון 132 לפקודת מס הכנסה, אשר עשויות להשפיע על חישוב רווח ההון.

חבר בני אדם

ככלל, הכנסתה של חברה שמקורה בשוק ההון (רווחי הון, ריבית, לרבות דמי ניכיון, ודיבידנד) חייבת בניכוי מס במקור בשיעור מס חברות (בשנת 2024- 23%). ככל שהדיבידנד מחולק על ידי חברה תושבת ישראל, לחברה תושבת ישראל אחרת, ככלל, ההכנסה מהדיבידנד אינה חייבת במס ולפיכך, לא יחול ניכוי מס במקור.
ככל ולחברה קיים פטור בתוקף מניכוי מס במקור מהכנסות ריבית ושוק ההון, לא ינוכה מס במקור ע"י הבנק.
ייתכן ויחול ניכוי מס במקור בשל הכנסות שמקורן במפעל מאושר / מוטב, בכפוף להוראות בחוק לעידוד השקעות הון, על אף קיומו של הפטור.

תושב חוץ (יחיד /חברה)

ככלל, תושב חוץ אינו חייב במס בישראל על הכנסות שהפיק מניירות ערך זרים (שהונפקו ע"י חברות שאינן תושבות ישראל לצורכי מס).

תושב חוץ פטור מניכוי מס במקור, בין היתר, בגין רווח הון במכירת נייר ערך הנסחר בבורסה בישראל, ממכירת נייר ערך של חברה תושבת ישראל הנסחר בבורסה מחוץ לישראל, רווח הון מעסקה עתידית בהתקיים תנאים מסוימים ורווח הון ממכירה או פדיון של יחידה בקרן נאמנות להשקעות חוץ. פטור דומה חל גם על הכנסות שמפיק תושב חוץ מריבית, דמי ניכיון והפרשי הצמדה על אגרות חוב של חברה תושבת ישראל הנסחרות בבורסה בישראל.

הפטור כאמור, לא יחול, בין היתר, על הכנסות ורווח הון שמקורם באג"ח ממשלתי ומק"מ הרשומים בבורסה בישראל ושהמועד לפדיונם אינו עולה על 13 חודשים מלאים מיום הנפקתם, על הכנסות ריבית מאג"ח של חברה תושבת ישראל הנסחרת בבורסה מחוץ לישראל, ריבית ודמי ניכיון על אג"ח מדינה צמודות שנסחרות בבורסה בת"א ושהונפקו לפני 08/05/2000, רווח הון ממכירת מניה שהונפקה על ידי קרן השקעות במקרקעין ותשלומים המתקבלים ממנה, רווח הון מפדיון/מכירת יחידה ורווחים שחילקה קרן נאמנות פטורה, דמי השאלה וחלוקת רווחים מיחידות השתתפות בנפט.

ניכוי המס במקור בשל הכנסה מדיבידנד מחברה תושבת ישראל, כאשר המקבל הנו תושב חוץ, בין אם הנו יחיד ובין אם הנו חברה, יהא בשיעור של 25%.

לצורך הזכאות לפטור מניכוי המס במקור על ידי הבנק, תושב החוץ נדרש למלא ולחתום על הצהרה ע"ג טופס 02-250, בדבר היותו תושב חוץ לצורכי מס הכנסה, בעת פתיחת החשבון ואחת ל- 3 שנים כאשר הוא נמצא בישראל. בדיקה לגבי היות תושב החוץ בישראל תעשה באמצעות מעקב אחר השימוש שלו בשירותי הבנק השונים הניתנים בישראל. 

עולה חדש ותושב חוזר ותיק 


במסגרת תיקון 168 לפקודת מס הכנסה נקבעו, בין היתר, פטורים מסוימים ממס הכנסה על הכנסות מסוימות מחוץ לישראל בידי יחיד שהיה לתושב ישראל לראשונה (להלן: "עולה חדש") ובידי תושב חוזר ותיק, מיום 1.1.2017 ואילך.

ככל שנצמח בשל הנכס הפסד, לא יותר בקיזוז חלק ההפסד שלו היה רווח היה פטור ממס. בנוסף, ככל שהתקבלו תשלומים (ריבית או דיבידנד) לאחר סיום תקופת הפטור – הם ימוסו באופן מלא.

מי נחשב "תושב חוזר ותיק"?

יחיד ששב והיה לתושב ישראל לאחר שהיה תושב חוץ (לצורכי מס) במשך עשר שנים רצופות לפחות.

מהות הפטור

עולה חדש ו/או תושב חוזר ותיק (להלן: "יחיד מוטב") פטורים ממס על הכנסות מריבית ומדיבידנד, שמקורם בניירות ערך זרים, במשך עשר שנים מהמועד שהיו לתושבי ישראל. עם סיום התקופה הפטור יפקע.

בנוסף, יחיד מוטב פטור ממס רווח הון בשל מכירת ניירות ערך זרים, אם נמכרו תוך עשר שנים מהיום שהיה לתושב ישראל ללא קשר למועד רכישתם. אם נמכרו ניירות הערך הזרים כאמור, כולם או חלקם, לאחר תום עשר השנים, יהיה זכאי היחיד המוטב לפטור חלקי ממס (לינארי) מרווח ההון בעת מכירת נייר הערך.

שנת הסתגלות

יחיד מוטב יכול לבחור להיחשב תושב חוץ, לצורכי מס, במשך שנה אחת מהמועד שבו עלה או שב לישראל.

יחיד שבחר בחלופה זו יודיע למשרד הקליטה תוך 90 ימים מיום הגעתו לישראל, בטופס המיועד לכך, כי מתקיימים בו התנאים על פיהם נחשב תושב ישראל וכי הוא מבקש את שנת ההסתגלות כאמור. שנת ההסתגלות תיכלל במניין עשר שנות הזכאות לפטור.

טפסים נדרשים

טופס 1130 - הודעה על בחירה בשנת הסתגלות

טופס 2402 א/02-250 - הצהרת הלקוח על היותו תושב חוץ לעניין פקודת מס הכנסה

טופס 2402 ב/02-252 - הצהרת לקוח על היותו תושב ישראל לראשונה לעניין פקודת מס הכנסה

טופס 2402 ג/02-293 - הצהרת הלקוח על היותו תושב חוזר ותיק לעניין פקודת מס הכנסה

קיזוז הפסדים

הפסד הון ממכירת נייר ערך, שאילו היה רווח הון היה מתחייב עליו במס בישראל, ניתן לקיזוז כנגד רווח הון לצורכי מס וגם כנגד הכנסה מריבית מניירות ערך ומדיבידנד מניירות ערך אחרים ובלבד ששיעור המס החל על הריבית או הדיבידנד לא עלה על שיעור מס חברות או 25%, בהתאם לזהות המוכר (חברה או יחיד, בהתאמה).

בחישוב רווח ההון לצורכי ניכוי מס במקור על ידי הבנק, יקוזז הפסד הון מניירות ערך ומעסקאות עתידיות באותו חשבון אם הרווח נוצר באותה שנת מס שבה נוצר הפסד ההון, בין אם הרווח נוצר לפני מועד יצירת ההפסד ובין אם לאחריו.

במידה ולחשבון פעילות הן בניירות ערך והן במכשירים פיננסיים, הקיזוז יתבצע לאחר תום שנת המס, לפני מועד הפקת טופס 867.

יתרות הפסדים שנצברו בחשבון של לקוח במהלך שנת מס מסוימת, ואשר לא נוצלו כנגד רווחים הניתנים לקיזוז לפי דין, בחשבון במהלך השנה שבה נוצרו, לצורכי ניכוי מס במקור יאופסו בתום שנת המס ולא יועברו במערכת הבנקאית לשנים הבאות.

לקוח המעוניין לקזז הפסדים שנוצרו בחשבון בשנה מסוימת כנגד רווחים אחרים שנצמחו לו באותה שנת מס, מחוץ לחשבון ו/או כנגד רווחים שייווצרו בשנים מאוחרות יותר, בכפוף להוראות פקודת מס הכנסה, יכול לפנות לרשות המסים, ובלבד שהגיש דו"ח מס לגבי השנה שבה נוצרו ההפסדים.

חישוב רווח ההון וחבות המס בגינו:

מכירת נייר ערך, מאותו הנייר, תתבצע בשיטת הפיפו (FIFO). קרי, השכבות נמכרות לפי סדר רכישתן (השכבה שנקנתה ראשונה תהיה הראשונה להימכר וכך הלאה).

לצרכי ניכוי מס במקור, ככלל, רווח ההון הינו ההפרש בין התמורה נטו ששולמה בשקלים, לפי שע"ח של יום המכירה (סליקה) לבין העלות ברוטו של נייר הערך הנמכר, כשהיא מתורגמת לשקלים לפי שער החליפין במועד הרכישה (סליקה). 

הפקת אישור שנתי - ניכוי מס במקור ע"י הבנק בשל רווחים משוק ההון


החל מיום 20 במרץ של כל שנה, ניתן להפיק טופס 867, המהווה אישור שנתי בגין המס שנוכה במקור על-ידי הבנק ללקוחותיו מהכנסות משוק ההון בשל השנה החולפת (לרבות מהכנסות ריבית שמקורן בפיקדונות ובתוכניות חסכון).

טופס 867 לשנה פלונית, מופק עבור חשבון. לכן, במקרים בהם יש לך מספר חשבונות עו"ש ו/ או במקרים בהם יש לך חשבון פיקדון במט"ח (נספח לחשבון הראשי) או חשבונות מט"ח, עלייך להפיק לכל אחד מהחשבונות (לפי מספר חשבון ראשי או לפי מספר חשבון מט"ח, לפי העניין), טופס 867 בנפרד.

העברת ניירות ערך בין קרובים

בהתאם להנחיית מחלקת שוק ההון ברשות המיסים החל מיום 1.1.2019, על פי בקשת הלקוח, העברת ני"ע תהא פטורה מניכוי מס במקור בכפוף להתקיימות התנאים הבאים:

  • מעביר נייר הערך והמקבל הינם יחידים, תושבי ישראל, קרובי משפחה; לעניין זה הגדרת "קרוב": בן זוג ידוע בציבור, בתנאי שמעמד זה אושר על ידי ביטוח לאומי, אח, אחות, הורה, הורה הורה, צאצא, צאצא של בן זוג ובן זוגו של כל אחד מאלה, וכן צאצא של אח או אחות ואח או אחות של הורה
  • ההעברה בוצעה ללא תמורה כספית ובתום לב
  • ההעברה בוצעה בין חשבונות בבנקים בישראל
  • מולאו ונחתמו כנדרש, טופס הצהרה 2514 והנספח לו, המפרט את ני"ע המועברים

 

העברת ני"ע כאמור תבוצע על סמך ועל בסיס הצהרת מעביר ניירות הערך ומקבל ניירות הערך.
במקרה בו ני"ע המועברים הינם זהים, אשר נרכשו במועדים שונים, והעברה בוצעה לאחר 1.1.2020, העברת ני"ע למקבל תעשה בשיטת פרו-רטה (העברת ניירות ערך מכל שכבה ושכבה באופן יחסי לחלק המועבר). יצוין, כי עלות ניירות הערך המועברים ויום הרכישה של ניירות הערך המועברים יירשמו כפי שהיו בידי המעביר (שמירה על עיקרון רצף המס).
על פי דרישת רשות המסים, המידע המצוין בטופס זה ובנספחיו מועבר לרשות המסים. 

אמנת מס

בעת קבלת הכנסה מניירות ערך שהונפקו על ידי ישויות אשר התאגדו במדינות מסוימות (פרט לישראל או ארה"ב), המס המנוכה במקור מהכנסות אלו באותן מדינות, יכול שיהיה בשיעור המס המרבי, אשר עשוי להיות גבוה משיעור ניכוי המס הקבוע באמנה למניעת כפל מס בין מדינת ישראל למדינה זו, במידה וקיימת. בהתאם להוראות רשות המסים בישראל, השלמת המס בישראל הינה ביחס לשיעור המס הקבוע באמנת המס הזרה הרלבנטית, או לפי הדין הפנימי שם, הנמוך מביניהם. לפיכך, ייתכן כי שיעור המס הכולל שינוכה במקור בשל הכנסות ריבית ודיבידנד מניירות ערך זרים כאמור, יכול לעלות על שיעור המס המרבי בישראל. בגלל שתיתכן זכאות להטבות מכוח אמנת מס בין מדינת ישראל לבין מדינה אחרת, אנו ממליצים לבחון קבלת ייעוץ חיצוני עצמאי לגבי האפשרות למצות הטבות מס כתוצאה מיישום אמנה כאמור. אין באמור ייעוץ משפטי או ייעוץ מס או תחליף להם.

לתשומת לבכם:

במקרה בו ני"ע המועברים הינם זהים, אשר נרכשו במועדים שונים, והעברתם בוצעה בין התאריכים 1.1.2019-31.12.2019, ניירות הערך יועברו בשיטת פיפ"ו (דהיינו, נייר הערך שנרכש ראשון יועבר ראשון).

מסמך זה נערך על ידי בנק דיסקונט לישראל בע"מ על פי מיטב הבנתו את הוראות הדין והנחיות רשות המיסים בישראל.
אין להסתמך על האמור במסמך זה כפרשנות מחייבת של הוראות הדין ו/או הוראות רשות המיסים בישראל.
המידע המפורט לעיל, הנו כללי ואינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ מס. המידע המפורט לעיל אינו תחליף לקבלת ייעוץ מס ואינו מחייב את בנק דיסקונט לישראל בע"מ. על כל לקוח להתייעץ עם יועץ בנושא מיסים בהתאם לנתוניו הוא. 

לחיפוש הסניף הקרוב אליכם>