לעבוד מהחלל

חללי העבודה המשותפים כבשו את שוק המשרדים ומציעים מגוון יתרונות לפרילנסים על פני עבודה מהבית: המחיר אטרקטיבי, האווירה מגניבה ואפשרויות הנטוורקינג אינסופיות. וזה עוד לפני שדיברנו על ה-Happy Hour בימי חמישי

עד לא מזמן זה היה ברור לחלוטין לכל אחד שהחליט לצאת לעצמאות ולהיות פרילנס – העבודה היא מהבית. אם זה היה טוב מספיק לסטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק, שהקימו את אפל בגראז' של ג'ובס – זה טוב מספיק גם לכם. ובכלל, למי יש כח וכסף לשלם למשרד יקר כשאפשר לחסוך בהוצאות ולנצל את פינת העבודה החמודה שהקמתם בסלון או במרפסת, עם העציץ מפלסטיק והמנורה שקניתם במיוחד לצורך העניין.

אלא שכיום זה כבר לגמרי לא מובן מאליו שעצמאים קטנים ופרילאנסים עובדים מהבית. אם בשנים האחרונות שמעתם שוב ושוב שמות כמו Mindspace, Wework ו-Hub – זה לא במקרה. מדובר בקונספט החם והפופולרי ביותר כיום בתחום המשרדים לעסקים: חללי עבודה משותפים.

ההגיון פשוט: לא כל חברה של 4-3 אנשים צריכה משרד של עשרות מטרים. פעמים רבות הצוות הקטן יכול להסתפק בחדר אחד, מטבחון אפשר לחלוק עם אחרים וכך גם שירותים (שגם כך פעמים רבות משותפים לכל החברות הממוקמות באותה הקומה).

זה מה שמציעים מתחמי העבודה החדשים. הם משכירים במחיר נמוך יותר שטח ליזמים או לחברות קטנות שעדיין אינן צריכות מקום רב. מלבד הספייס המושכר שמוקצה לחברה, המתחמים הללו כוללים שטחים משותפים אותם חולקות החברות השונות, כגון חדרי ישיבות, פינת אוכל, מטבחון ושירותים. החברות גם לא צריכות להזמין תשתית אינטרנט וטלפוניה משלהן, שכן זו פרוסה על פני המתחם והשימוש בה כלול במחיר החודשי. חשמל וארנונה? אלו עוד חשבונות שאפשר למחוק מהרשימה – שכן גם הם מגולמים בעלות. גם פקידת קבלה לא צריך: זו שבכניסה למתחם משרתת את כל החברות ומכווינה את המבקרים לחדר שהם מחפשים. דמי ניהול, אותם משלמת כל חברה הממוקמת בבניין משרדים רגיל, נחסכים גם הם. התוצאה: מיקסום השימוש בשטח וחיסכון כספי מסוים לשוכרים שמשלמים רק על מה שהם צריכים. "מסוים", כי קיימות גם טענות שהפער במחיר לא גדול מספיק, אך גם הטוענים זאת מודים שהוויתור על העיסוק באדמיניסטרציה, מנהלות וחשבונות – שווה לא מעט.

 

מרחב עבודה משותף: חלופה אטרקטיבית לשכירת משרד

 

רוצה רעיונות נוספים?

 

לא רק חיסכון כספי

החיסכון הכספי אינו היתרון היחיד בשימוש במתחמי עבודה. בניגוד לאיזורי תעשייה – מתחמי עבודה ממוקמים בדרך כלל בחלקים מרכזיים של ערים גדולות. בתל אביב למשל אפשר למצוא אותם בשדרות רוטשילד, ליד הלונדון מיניסטור ובאיזור פלורנטין. בהרצליה – באזור רחוב משכית ההומה. אלו איזורים אסטרטגיים, שמיקומם המרכזי מקל על הגעה הן של העובדים המתגוררים בעיר והן של אלו שמגיעים מרחוק יותר. האחרונים יכולים להיות בטוחים שיהיה מבחר של קווי אוטובוס שמגיעים למתחם.

יתרון נוסף של המתחמים המשותפים הוא כי הם מסייעים להפרייה הדדית ולנטוורקטינג עסקי. מכיוון שהם בדרך כלל מרכזים בתוכם חברות היי טק וסטארטאפים בתחילת דרכם, החללים המשותפים מתפקדים כאירוע מינגלינג אחד גדול, בו חברות יכולות להכיר אחת את השנייה, להתייעץ ולייצר שיתופי פעולה. כשבחדר שמולכם יושבת חברה שעובדת על מוצר שיכול להשלים את המוצר שלכם – הרבה יותר קל להתחבר ולעשות משהו ביחד. כשנתקעים עם בעיית אלגוריתם שלא מצליחים לפצח – אולי איש האלגוריתמים מהחברה שבהמשך המסדרון, איתו התיידדתם בארוחת הצהריים, יוכל לסייע.

מקום כזה מאפשר גם הפרייה הדדית בין העובדים ללא קשר לשיתוף פעולה עסקי – באמצעות שיחות ייעוץ והחלפת רעיונות. יש גם המעידים שלהיות מוקפים באנשים צעירים, מוכשרים ואמביציוזיים נותן מוטיבציה, מגביר את הדרייב וכך גם מעלה את התפוקה. בנוסף, התמהיל הדומה של העובדים מאפשר ליזום ולקיים שורה של פעילויות משותפות שרבים מהשוכרים יכולים למצוא בהן עזר, גם אם אינם עובדים ביומיום בדיוק על אותו הדבר: הרצאות מקצועיות, עדכוני טכנולוגיה, פגישות העשרה וכדומה.

 

פתרון גם לפרילנסים

גם עובדים עצמאיים ופרילנסים יכולים למצוא שימוש במתחמים המשותפים. למה הם צריכים אותם ולא יכולים להסתפק בעבודה בבית? ישנם כאלו שאין להם מקום בבית או יכולת להתרכז בו בגלל הילדים. יש את אלו שצריכים אווירה של משרד מסביבם כדי לעבוד, וחוששים שבעבודה מהבית הם לא ינצלו את זמנם כיאות. יש גם כאלו ששהייה לבד בין ארבע קירות כל היום לא נעימה להם, ומעדיפים לצאת מהבית, לשאוף קצת אוויר ולראות אנשים מסביבם – גם אם אלו לא עובדים איתם. ואין כיף יותר מ-happy hour ביום חמישי עם החבר'ה מהמשרד (מנהג מקובל בחללים משותפים רבים), כולל בירה ונשנושים רגע לפני הסופ"ש.

מכיוון שעובדים כאלו בדרך כלל לא צריכים משרד שלם, הם יכולים לשכור במתחמים המשותפים שולחן בודד בחלל פתוח (Open Space) – שמחירו יהיה נמוך יותר. פתרון נוסף לעצמאים שצריכים פינה כדי לשבת בה עם הלפטופ הוא מתחמי עבודה שהם פחות היי-טק-אוריינטד. מתחמים כאלו נמצאים במרכזים קהילתיים שונים והם הולכים ומתרבים, בדרך כלל בחסות העיריות. המתחמים פותחים את שעריהם (ואת הוויי-פיי שלהם) לכל מי שמעוניין לשבת בהם – מתלמידי בית-ספר, דרך סטודנטים ועד פרילנסים בתחומים שונים. השימוש בהם הוא לרוב בחינם ולעתים בתשלום סמלי. החסרון הוא שאי אפשר לשריין בהם מקום קבוע: הישיבה היא על בסיס מקום פנוי, שלפעמים זמין ולפעמים לא. כמו כן, לא כל אחד אוהב או מצליח להתרכז בעבודה באופן ספייס, על כל ההמולה הנלווית אליו.

מוקדם לקבוע אם מתחמי העבודה הם רק טרנד זמני שאומץ בארץ בחדווה כמו כל דבר עם ניחוח חו"לי (ברחבי העולם קיימים יותר מ-5,000 מתחמים כאלה), או שמדובר במציאות חדשה שתישאר לטווח ארוך, מהפכה אמיתית בשוק הנדל"ן לעסקים. כעצמאים, זה משהו ששווה לכם לבדוק. ייתכן שתגלו שזה גם יותר נעים וגם יותר זול מלשבת לעבוד בבית קפה, ולהרגיש שהמלצרים רק מחכים שתקפלו כבר את הלפטופ שלכם ותפנו את השולחן.

 

רוצה לקרוא גם על איך להגדיל את העסק שלכם?

 

  • התוכן המופיע בכתבה הינו כללי ואינו מכיל את מלוא המידע הנדרש לקבלת החלטות ונועד לאינפורמציה בלבד. אין לראות בתוכן כהמלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא ואין בכך כדי להחליף שיקול דעת עצמאי.